(For English scroll down)
Torty zaczęłam robić niedawno. Pierwszy upiekłam 4 miesiące temu, na roczek Piotrusia. Mimo, że wyglądał dość ładnie, był suchy. Nie zniechęcałam się. Kolejne próby, mniej lub bardziej udane, spotykały się z entuzjazmem rodziny, co zachęcało mnie do dalszych kulinarnych eksperymentów. I tak oto mogę chyba powiedzieć, że doszłam do wprawy. Na swoje urodziny przygotowałam tort śmietanowy z moim ulubionym owocem – mango. W naszej wersji ciasto jest bezglutenowe, ale oczywiście możecie zamienić mąkę ryżową na zwykłą pszenną. Zapraszam, przepis jest bardzo prosty:
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki maki ryżowej (może być pszenna)
- 400ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- serek mascarpone
- 2 dojrzałe owoce mango
- 200g marmolady (u mnie morelowa)
Wykonanie
Ubić białka na sztywna masę, dodawać partiami przesiany cukier puder i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Przesiać maki i połączyć z pianą z białek, żółtkami i cukrem powoli, cały czas mieszając szpatułką. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec ok 35 min w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mango umyć, obrać ze skórki i wykroić 4 części ( jak do jeżyka), pokroić je na cienkie paseczki i uformować „różę”, która ozdobi górę ciasta. Pozostałe mango pokroić w kostkę. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Marmoladę połączyć z 200ml wody i nasączyć nią każdą część biszkoptu (powinien wchłonąć ok 400ml płynu). Następnie należy ubić śmietankę i dodać do niej serek mascarpone, cały czas ubijając. Na warstwie biszkoptu rozsmarować część kremu, następnie położyć owoce i przykryć kolejną warstwą biszkoptu. Pozostały krem rozsmarować na bokach ciasta, a górę udekorować różą z mango. I gotowe!
I baked my first cream cake four months ago for Peter’s first birthday. Although it looked quite nice, it was very dry. It took me few tries, till the cake ended up just as I wanted. I must say a big thank you to my family. They encouraged me each time something went wrong and supported each attempt. But as they say practice makes perfect and here I am shearing with you my recipe for a perfect gluten free mango cream cake. Which is by far my favorite one. As you will see in just a minute it’s also very east to make. Will you give it a try?
Components:
- 5 eggs
- 3/4 cup icing sugar
- 2/3 cup corn flour
- 3/4 cup rice flour (can be all purpose flour)
- 400ml cream 30% (well chilled)
- 1 dose of mascarpone cheese
- 2 ripe mangoes
- 200g marmalade (I used apricot)
Directions
Whip egg whites until stiff, add sifted icing sugar slowly while whipping. Next add the egg yolk one by one, continue whipping all the time. Once the last egg yolk is added, whip for 5 more minutes. Sift the flours and combine the egg whites, yolks and sugar with flour mixture slowly, stirring constantly. Prepare a round mold, place it with baking paper and pour the mixture. Bake for about 35 minutes at 180 degrees, till a „dry stick”. Wash and peel mangoes, cut 4 main pieces (two from each one), cut them into thin strips and form a „rose” which will decorate the top of the cake. The remaining mango, cut into cubes. Baked and cooled sponge cake cut into 2 or 3 parts (depends on the size of the mold you used). Combine marmalade with 200 ml of water and soak each part of the cake with this mixture (it should absorb all 400 ml of fluid). Then whip the cream, when ready add mascarpone cheese and whip for a moment. Place some cream on the fist layer of sponge cake, then put a layer of fruit and repeat 2-3 times. Spread the remaining cream on the sides of the cake and decorate the top with mango rose. And you’re done!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.