(For English scroll down)
Te piękne serniczki chyba nie potrzebują długiego opisu. Robi się je bardzo szybko, ale uwaga, znikają jeszcze prędzej. Możecie zmieniać ich kolory, dodając inne owoce i galaretki. Ja uwielbiam truskawkowe i na takie właśnie Was zapraszam:
Składniki:
- szklanka nerkowców namoczonych przez noc
- pół szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, odstawionych na 15 minut i odciśniętych
- pół szklanki sproszkowanych migdałów
- szczypta soli
- serek mascarpone
- ok 250g truskawek
- galaretka truskawkowa rozpuszczona w 100ml wrzątku
- dowolne słodzidło do smaku
Wykonanie:
Zmiksuj orzechy i daktyle, aż do uzyskania klejącej masy, dodaj sproszkowane migdały i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Wyłóż sylikonowe foremki do babeczek masą, wstaw do lodówki. Do dużej miski włóż serek mascarpone i truskawki (umyte i pokrojone na mniejsze części), zblenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę, wymieszaj dokładnie i posłodź do smaku. Wylej masę truskawkową na wcześniej przygotowane spody. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem zdejmij foremki i udekoruj świeżymi owocami.
Na zdjęciu ciemniejszy kolor uzyskałam dodając czerwonej matcha.
I think, that this gorgeous mini cheesecakes dont need a long description, they just speak for themselves. I love the strawberry one the most but you can use any fruits and jelly of your choice and play with the colors. Lets give them a try:
Components:
- one cup of cashews soaked overnight
- half a cup of dates, pour with boiling water, leave for 15 minutes and drain the water
- a pinch of salt
- about half a cup of almond flour
- mascarpone cheese
- 250g strawberries
- strawberry jelly – dissolved in 100ml boiling water and cooled down
- sweetener of your choice
Directions:
Place the nuts and dates in food processor and blend until you get a sticky mass. Add the almond flour and salt, mix all ingredients and put the mass into the molds. Place it in the fridge. In a bowl, combine mascarpone cheese, strawberries and melted, cooled down jelly, add sweetener if you wish. Mix thoroughly. Pour the mixture on the bottom layer and place again in the refrigerator for few hours or for the night. Before serving remove the molds and add some fresh fruits and voilà!
PS for the darker cheesecakes I added some red matcha for @matchablue.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.