(For English scroll down)
Publikując zdjęcie tego sernika na moim instagramie @stworki.inc nie spodziewałam się, że będzie najpopularniejszym postem w historii konta! Po 12 godzinach na liczniku było ponad 1000 serduszek i wciąż ich przybywa! Dziękuje Wam bardzo i już śpieszę z przepisem na to proste, pyszne i zdrowe „ciasto”:
Składniki:
- szklana nerkowców namoczonych przez noc
- pół szklanki daktyli, zalanych wrzątkiem, odstawionych na 15 minut i odciśniętych
- pół szklanki płatków owsianych
- około pół szklanki sproszkowanych migdałów
- dwa pojemniczki jogurtu naturalnego
- serek mascarpone
- jeżyny, borówki lub inne owoce
- 2 łyżki żelatyny – rozpuszczonej w 100ml wrzątku i przestudzonej
Wykonanie:
Rozdrabniam płatki owsiane w malakserze, dodaję orzechy i daktyle, miksuję aż do uzyskania klejącej masy. Dodaję proszek z migdałów, mieszkam szpatułką. Masę przekładam do formy i wkładam do lodówki. W misce łączę jogurty, serek mascarpone i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Dokładnie mieszam. 2/3 masy wylewam na spód i wstawiam do lodówki. Pozostałą część blenduję z jeżynami, można dodać trochę miodu/ ksylitolu jeżeli chcecie. Warstwa owocowa będzie tężała ciut wolniej, wlewam ją gdy poprzednia już lekko stężeje i robię wzorki (mazańce) patyczkiem do szaszłyków. Przed podaniem dodaję świeże owoce.
Spróbujecie? Oznaczcie mnie na zdjęciu- jestem ciekawa jak Wam będzie smakował.
When I published this photo on my Instagram @stworki.inc I did not expect it to be the most popular post on my feed! After 12 hours it got over 1,000 hearts and they are still comming! Thank you very much for the love and support I hope you will like the recipe same as the photo.
Components:
- one cup of cashews soaked overnight
- half a cup of dates, pour with boiling water, leave for 15 minutes and drain the water
- half a cup of oatmeal
- about half a cup of almond flour
- two pots of natural yogurt
- mascarpone cheese
- blackberries, blueberries or other fruits
- 2 tablespoons of gelatin – dissolved in 100ml boiling water and cooled down
Directions:
Place the oatmeal in food processor and blend for a moment to shred them. Add nuts and dates to the oats, blend it until you get a sticky mass. Add the almond flour, mix all ingredients and put the mass into the mold. Place it in the fridge. In a bowl, combine yogurt, mascarpone cheese and melted, cooled down gelatin. Mix thoroughly. Pour 2/3 of the mixture on the bottom layer and place again in the refrigerator. Blend the remained mixture with blackberries. You can sweeten it up with xylitol or honey if you want. Place the fruit layer carefully on the top of the cake, let it cool before serving for min 4 hours in the fridge. Add fresh fruits and voilà!
Will you give it a try? Tag me on your photos. I’m curious how you will like it!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.