(For English scroll down)
Czekoladowe mufinki, delikatne i wilgotne w środku.
Byliśmy tak zachwyceni ciastem z czerwonej fasoli (link do przepisu), że musiałam zabrać się za kolejny eksperyment: czekoladowe mufinki z burakami. Muszę powiedzieć, że wyszły obłędnie pyszne. Delikatne, lekko wilgotne i mocno czekoladowe, rozpływają się w ustach. Babeczki udekorowałam kokosową śmietanką, ale z klasyczną bitą śmietaną a nawet i bez niej, będą równie smaczne.
Składniki:
3 łyżki kakao
szklanka mąki (u nas ryżowa ale może być pszenna)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
250 g ugotowanych buraczków
3 duże jajka
2/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
Wykonanie:
W naczyniu łączymy ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. Ugotowane buraczki ścieramy na tarce i blendujemy na gładką masę (jeżeli macie dobry blender to można nie ścierać). Do buraczkowej masy dodajemy jajka i olej i jeszcze krótko blendujemy do połączenia składników. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Mufinki pieczemy ok 15 min w 180 stopniach i wyjmujemy dopiero jak całkowicie ostygną. Buraczki są niewyczuwalne w smaku, a mufinki delikatne i wilgotne w środku. Spróbujecie?
PS Kokosowa śmietanka: puszkę mleczka kokosowego zostawiamy na noc w lodówce, następnie oddzielamy białą warstwę od płynu. Białą część ubijamy jak klasyczną śmietankę i gotowe!
Chocolate muffins – moist and gentle inside!
We were so amazed by the red beans chocolate brownie (recipe) that I did last weekend, I had to try with another experiment: chocolate muffins with root beets. I must say, they came out insanely delicious. Delicate, slightly moist inside with amazing chocolate flavor, this cupcakes just melt in your mouth. I decorated it with coconut cream but I’m sure they will taste good with the classic whipped cream or even without any topping.
Ingredients:
one cup flour (I used rice flour but it can be a wheat one)
3 tablespoons nature cocoa
2/3 cup sugar or xylitol
1.5 teaspoons of baking powder to do
250 g of cooked beets
3 large eggs
2/3 cup coconut or rapeseed oil
Directions:
Combine all dry ingredients together: cocoa, flour, sugar and baking powder and mix thoroughly. Cook beets, peel them and grate on a greater. Blend the beets in a food processor until smooth. Add all “wet” ingredients (eggs and oil) to the beetroots. Blend it for a moment to mix all ingredients. Combine the wet mixture with the dry one and mix until smooth. Bake the muffins for about 15 at 180 degrees and remove them from the form when totally cooled down. Beets make the muffins soft and moist inside but don’t change the taste.
Will you give it a try?
PS For the coconut cream: live a can of coconut milk in the refrigerator overnight, then separate the white part from the the liquid one. Whip the white part same as classic cream and ready! Simple and yummy
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.