Co dzisiaj jadłam – przykładowy dzień diety mamy karmiącej

(For English scroll down)

Postanowilam rozpocząć serię wpisów pod tytułem co dzisiaj jadłam. Każda z nas wie jak ważna jest dieta i nie mam tu na myśli diety redukcjej. Jesteśmy tym co jemy i przekłada się to bezpośrednio na nasze zdrowie dlatego też (od kilku miesięcy) staram się wybierać produkty zdrowe, ekologiczne, pochodzące z lokalnych upraw. Jak wiecie zdecydowałam się karmić piersią – mimo, że początki były bardzo trudne. Mój codzienny jadłospis składa się z 5 lub 6 posiłków – zjadam ok 2500- 3000 kcal.

Wiem, że to dużo ale jeszcze nigdy nie byłam tak głodna i nie miałam takiego apetytu jak teraz. Położna potwierdziła, że jest to efekt karmienia piersią i dużej aktywności fizycznej. Ćwiczę intensywnie 2 razy w tygodniu ( ćwiczenia siłowe) i 5 razy w tygodniu cardio.

Przechodząc do rzeczy, poniżej przedstawiam mój wczorajszy jadłospis:

  • Śniadanie: kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pieczona piersią kurczaka oraz pasztetem z gesiny z żurawina. Do tego pomidor malinowy i świeży szpinak.
  • Drugie śniadanie – zielony koktajl! Zdążyłam się uzależnić. 🙂 Tym razem postawiłam na prosty przepis: jarmuż, imbir, sok pomarańczowy i woda.
  • Obiad – pierogi domowe z kapustą i grzybami odpieczone na oleju kokosowym z dużą ilością natki pietruszki!
  • Podwieczorek – sałatka: roszponka, orzechy, pomidor, avocado. Polane dresingiem z oliwy, oleju z pestek dyni,  miodu i cytryny. Doprawione wędzona papryką i świeżym pieprzem.
  • Kolacja – wielka micha pyszności! Zielona sałata, pomidorki koktajlowe, starta marchewka, awokado, zielone oliwki i mój ukochany makaron z sosem pomidorowym z soczewicą.

To był pyszny dzień!


I decided to start a series of posts called what I ate today. Each of us knows how important diet is and I do not mean reduction diet but just healthy eating. We are what we eat, and this reflects directly on our health. I try to choose healthy products, organic, from local shops. As you know, I decided to breastfeed – even though the beginnings were very difficult. My daily menu consists of 5 or 6 meals – I eat around 2500- 3000 kcal. I know it is a lot but I’ve never been so hungry as now and had such an appetite as now. The midwife has confirmed that this is a reaction to breastfeeding and high physical activity. I exercise intensely 2 times per week (strength training) and 5 times a week cardio.

Lets get started, below you will see what I ate yesterday:

  • Breakfast: whole grain bread with baked chicken breast and goose pate on the other half. With it one medium sized tomato and fresh baby spinach.
  • Second breakfast: green cocktail! I’m kind of addicted 🙂 this time it was a simple one: kale, ginger, orange juice and water. For other yummy recipes check my previous post!
  • Dinner: home made dumplings

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.