Baby food recipes – expanding diet – lunches

(For English scroll down)

Co podać Maleństwu na pierwszy posiłek w życiu i jak wprowadzać kolejne pokarmy. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się podawać posiłki metodą BLW, czy w postaci kremów z warzyw/ owoców, czy zachowujesz odstęp 5-7 dni pomiędzy nowymi produktami czy może wprowadzasz je co 2-3 dni jedno jest pewne każde dziecko ma swój indywidualny smak a sprostanie mu nie zawsze jest proste.

Poniżej znajdziecie kilka pomysłów jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla niemowlaka.

Mus z warzyw

W pierwszym dniu będzie to prawdopodobnie marchewka, dynia, słodki ziemniak czy brokuł. stopniowo gdy wprowadzasz kolejne pokarmy polecam łączenie produktów. Najlepiej aby umyte i obrane warzywa ugotować na parze – nie wylewaj wody z gotowania, użyj jej podczas blendowania do uzyskania pożądanej konsystencji.

Zupa z zielonych warzyw

Ugotuj w odrobinie wody wybrane warzywa np. brokuł, cukinię, zielony groszek, dodaj pierś kurczaka lub indyka pokrojoną w drobną kostkę, a także listek laurowy i ziele angielskie oraz inne zioła/ przyprawy (nie używam ostrych przypraw, soli i pieprzu). Całość ugotuj do miękkości pod przykryciem. Dodaj wcześniej ugotowany ryż, makaron lub ziemniaki i zblenduj. Gdy zupka przestygnie dodaję do niej kilka kropel oleju rzepakowego lub z pestek dyni ( nierafinowanego z pierwszego tłoczenia) albo odrobinę miękkiego awokado.

Ważne jest aby dietę dziecka wzbogacać o kwasy omega-3, pamiętajcie tylko, by dodawać je bezpośrednio przed podaniem posiłku (utleniają się w świetle) i nie podgrzewać jedzenia za bardzo ponieważ giną w wysokiej temperaturze.

Ryba z ryżem i warzywami

Rybę i wybrane warzywa gotuję na parze. Świeżo ugotowane przekładam do blendera i dodaję wybrane przyprawy (np. oregano, majeranek, słodką paprykę) oraz wcześniej ugotowany ryż. Blenduję całość na gęstą masę wraz z odrobiną wody, która pozostała z gotowania warzyw i ryby. Ponieważ Piotruś je też posiłki metodą BLW zostawiam sporo „grudek”.

Polecam wypróbowanie dorsza ugotowanego z marchewką i kalafiorem. Aby zapewnić odpowiednią ilość dobrych tłuszczy całość można zmiksować z siemieniem lnianym albo jak wyżej z awokado lub nierafinowanym olejem z pierwszego tłoczenia.

Zupa pomidorowa z  makaronem

W niewielkiej ilości wody ugotuj wybrane warzywa- polecam słodkie np. marchew i bataty ponieważ pomidory są z reguły kwaskowate, a także włoszczyznę (pietruszka korzeniowa, seler, por) oraz pierś z kurczaka/ indyka pokrojoną w niewielką kostkę. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać ziele angielskie, listek laurowy, obrany ząbek czosnku, pół cebuli oraz wybrane zioła i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wyjmij te, których nie chcesz w kremie oraz usuń przyprawy takie jak listek laurowy. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i zblenduj całość. Powstały krem połącz z przecierem pomidorowym – ja używam przecieru firmy Krokus, który w swoim składzie ma tylko pomidory (230g na 100g produktu) i cukier trzcinowy. Pamiętaj aby nie dodać za dużo przecieru- dzieci odczuwają smak potraw bardziej intensywnie niż dorośli.

Krem z buraków

Upiecz buraki w piekarniku i obierz ze skórki gdy przestygną. W międzyczasie ugotuj wywar z warzyw oraz piersi kurczaka/ indyka (możesz zastąpić je np. cielęciną jeżeli wprowadziłaś już ją do diety maleństwa) i przypraw. Polecam dodać majeranek, cebulę i ząbek czosnku aby wywar miał wyraźny smak (cebulę wyjmuję po ugotowaniu a czosnek blenduję). Do powstałej zupy dodaję upieczone i obrane buraki i blenduję. Przepis ten dostałam od koleżanki i zarówno jej synek jak i Piotruś uwielbiają krem z buraków!

Życzę wszystkim Maluszkom smacznego 🙂


What would you cook for your little one for the first meal in his/her life? How would you prepare this and the next meals? Regardless of whether you choose to serve food with BLW method, or in the form of  vegetables / fruits pure, whether you behave interval of 5-7 days between new products or enter them every 2-3 days, one thing is certain every child has its own individual taste and to meet his preferences it is not always an easy task.

Below are some ideas on how to prepare delicious and healthy meals for your baby.

Vegetable pure

You will start expanding your baby’s diet  probably by serving carrots, pumpkin, sweet potato or broccoli. Gradually you enter the above mentioned foods and mix them together. Ideally steam washed and peeled vegetables – do not pour the cooking water, use it while blending to achieve the desired consistency.

Green veggies soup

Cook in a little bit of water selected vegetables eg. broccoli, zucchini, green beans, add chicken or turkey breast cut into small cubes,. You can also add some bay leaf and and other herbs / spices (do not use hot spices, salt and pepper). Cook it under cover until the veggies are tender. Once done, add pre-cooked rice, pasta or potatoes and blend it. When the soup gets colder I add to it a few drops of rapeseed oil or pumpkin seeds (raw, virgin) or a bit of soft avocado.

It is important that the child’s diet is reach with omega-3, remember to add them immediately before serving a meal (oxidize in light and while heating the food).


Fish with rice and vegetables

Steamed the fish and selected vegetables together. Once cooked put it into a blender, add the spices (eg. Oregano, marjoram, sweet peppers) and pre-cooked rice. Blend all ingredients with little bit of cooking water. I leave a lot of „lumps” in the mixture since Peter is also eating some meals served as BLW.

I recommend trying the cod cooked with carrots and cauliflower. To ensure the right amount of good fats you can add some linseed, avocado or unrefined virgin oil to the mixture.

Tomato soup with noodles

Cook some veggies of your choice in a bit of water. To add some sweatness to the mixture I recommend to use carrots and sweet potato since tomatoes are usually sour, you can also add parsley root, celery, or leeks and chicken breast / turkey cut into small cubes. For extra flavor, you can add a bay leaf, peeled clove of garlic, half an onion and selected herbs and spices. When the vegetables are tender, remove the ones you do not want to pure and don’t forget to remove the bay leaf as well. Place it into food processor, add per-cooked pasta and blend it all together. Once done combine the mixture with tomato puree – I use a a selected one, which contains only tomatoes (230g tomatoes in 100g puree) and sugar cane. Remember to add only a bit of tomatoes puree- children feel the taste more intensely than adults.

Beetroot puree

Bake beetroots in the oven and peel once cool down. In the meantime, cook some vegetables ( potato, carrot, parsley root, celery, and leeks) with vegetables and chicken / turkey (you can use different meat it you introduced it already into your baby’s diet) and spices. I would recommend to add marjoram, onion and a clove of garlic to the stock for a clear taste (take out the onions and garlic before blending). Once cooked add peeled beetroots and blend it all together. Believe me it’s so yummy! I got this recipe from my friend and both her son and Peter love it!

Good appetite!  🙂

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.