Yummy in my tummy – best PUDDINGS

Budynie to drugi po owsiankach ulubiony posiłek Piotrusia. Wymagają dłuższego gotowania niż kaszka czy owsianka dlatego rzadko jemy je na śniadanie. Jednak czasami gdy mam wolniejszy wieczór i pamiętam by ugotować kaszę rano szybko zaprzyjaźniam się z mikserem i czaruje pyszne, zdrowe budynie z kaszy i naszych ulubionych dodatków.

Podstawą kremowego, gęstego budyniu jest kasza jaglana. Ważne jest aby przed ugotowaniem pozbyć się charakterystycznej goryczki. Aby to zrobić porcję kaszy wysypuję na sito i przelewam wrzątkiem. Następnie przesypuję ją do garnka i płuczę tak długo aż woda będzie całkowicie czysta. Zlewam wodę z płukania i gotuję kaszę w proporcji 1 : 2,5 (1 część kaszy i 2,5 części mleka).

Z tak przygotowaną kaszą delektowanie się pysznym budyniem to już tylko kwestia chwili. A oto nasze ulubione wersje.

Czekoladowa przyjemność

Przygotowanie:

  • Pod koniec gotowania dodaję do kaszy 2 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego i łyżkę masła orzechowego (100% orzechów).
  • Dokładnie mieszam i odstawiam pod przykryciem na 5 minut aby smaki się połączyły.
  • Blenduję na gładką masę. Przed podaniem budyń można udekorować tartą gorzką czekoladą.

 Jaglanka o smaku chałwy

Przygotowanie:

  • Garść rodzynek zalewam wrzątkiem i odstawiam do namoczenia.
  • Do ugotowanej kaszy dodaję 2 łyżki pasty tahini (można dodać 3 łyżki dla intensywnego smaku) oraz 2 łyżki syropu klonowego.
  • Dokładnie mieszam i blenduję na gęstą masę.
  • Odciskam rodzynki i dodaję do budyniu.
  • W wersji dla Piotrusia blenduję również rodzynki.

Budyń owocowy


Przygotowanie:

  • Uwaga do budyniu owocowego kaszę gotujemy w proporcji 1:2.
  • Pod koniec gotowania dodaję 4 drobno pokrojone daktyle, zostawiam pod przykryciem na około 5 minut a następnie mieszam i czekam aż kasza ostygnie (kaszę możemy przygotować wieczorem – rano będzie idealna).
  • Do chłodnej kaszy dodaję wybrane owoce pokrojone w kostkę. Idealnie pasują banany, tryskawki, maliny, poziomki, ananas, papaja, mango a nawet melon – możliwości jest wiele.
  • Całość blenduję na gładką masę. Pamiętaj- jeżeli owoce są bardzo soczyste dodaj ich mniej aby konsystencja nie była zbyt wodnista.
  • Przed podaniem budyń można udekorować świeżymi owocami lub orzechami.

Budynie jaglane to smaczna i zdrowa przekąska. Idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek dla dziecka jak i rodziców.

Smacznego!


Right after oatmeal millet puddings are Peter’s second favorite meal. Since they require a bit longer preparation then porridge or oatmeal we rarely eat them for breakfast. However, sometimes when I have a bit of free time in the evening and remember to cook the millet we enjoy this healthy delight in the morning.

The basis of creamy, dense pudding is millet. It is important to get rid of the characteristic bitterness before cooking the groats. To do this I pour the seeds with boiling water, then I put it into the pot and rinse with cold water as long as the water is completely clean. I pour out all the rinse water and cook  the millet in milk – proportion 1: 2.5 (1 part grits and 2.5 parts milk). With so prepared groats you can enjoy a delicious pudding in just few minutes.

And here are our favorite versions.

 Chocolate pleasure

Preparation:

  • At the end of cooking, add 2 tablespoons of cacao powder, 2 tablespoons of maple syrup and a tablespoon of peanut butter (100% nuts).
  • Mix thoroughly and allowed to absorb the milk and the flavors to merged, covered, for 5 minutes.
  • Blend it till you reach a smooth consistency.
  • Before serving you can decorate this pudding with grated dark chocolate. It’s so yummy!

Halvah flavored millet pudding

 

Preparation:

  • Pour a boiling water over a handful of raisins and leave to soak.
  • Add 2 tablespoons tahini paste (you can add 3 tablespoons for the intense flavor) and 2 tablespoons maple syrup into cooked millet.
  • Mix thoroughly and blend till you get a dense mass.
  • Add the raisins to your pudding and enjoy! Note: for my baby I also blend the raisins.

Fruit Pudding


Preparation:

  • Note: for the fruit pudding I cook the millet in a ratio of 1:2.
  • At the end of cooking, I add 4 chopped dates, leave covered for about 5 minutes and then mix it and wait for the pudding to cool down (you can prepare millet in the evening ale leave it overnight in the fridge).
  • Once the millet is clod add selected fruits. This pudding is delight with bananas, spray, raspberries, strawberries, pineapple, papaya, mango and even melon – the possibilities are endless.
  • Blend it till smooth.
  • Remember- if the fruit is very juicy add a bit less to avoid a watery consistency.
  • Before serving, you can decorate this pudding with fresh fruit or nuts.

Millet puddings are a tasty and healthy meals. They are ideal for breakfast or an afternoon snack for both children and parents.

Bon Appetit!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.